در نشست خبری رییس جهاددانشگاهی با اصحاب رسانه مطرح شد :
مهمترین ماموریت جهاددانشگاهی؛ اثبات توان کشور در رسیدن به توسعهی پایدار
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی، امروز (دوشنبه، ۱۳ مردادماه) در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت چهلمین سالگرد تشکیل این نهاد با توجه به شیوع ویروس کرونا به صورت حضوری و غیرحضوری در سالن همایش های دفتر مرکزی جهاددانشگاهی برگزار شد، با اشاره به مهم ترین ماموریت این نهاد در ۴۰ سال فعالیت خود، گفت: تلاش جهاددانشگاهی اثبات توان کشور در رسیدن به پیشرفت و توسعه ی پایدار با انجام فعالیت های شاخص علمی و فناورانه، ساختارسازی های فرهنگی و آموزشی و هم چنین ایجاد خودباوری و غرور ملی در مردم و نسل جوان، ترویج فرهنگ و مدیریت جهادی و کارآمدی آن و تامین برخی از نیازهای جامعه و صنعت در حوزه های مختلف است و فکر می کنم این وظیفه را خوب انجام داده ایم و در سال های آتی و به ویژه در پایان سال جاری، شاهد دستاوردهای فناورانه بسیار زیادی از جهاددانشگاهی در تامین نیازهای کشور و رفع وابستگی ها خواهیم بود.
وی با اشاره به فعالیت ها و دستاوردهای چهل ساله ی این نهاد در حوزه ی پژوهش و فناوری تا پایان سال گذشته، افزود: تعداد پروژه های فناورانه ی انجام شده در این چهل سال، ۱۳ هزار و ۴۷۳ پروژه است که ۸ هزار و ۷۲۹ (تولید و استفاده از فناوری) کارفرمایی و ۴ هزار و ۷۴۴ (تولید فناوری و پروژه های حوزه علوم انسانی و اجتماعی) داخلی می باشد.
رییس جهاددانشگاهی در خصوص پروژه هایی که توسط این نهاد تجاری سازی شده اند، گفت: در حوزه ی پزشکی ۳۲ فناوری، در حوزه ی فنی و مهندسی ۵۸ نوآوری و در حوزه ی کشاورزی و منابع طبیعی ۳۱ فناوری تجاری سازی شده اند؛ عناوین این فناوری ها در زمینه ی داروهای گیاهی، فرستنده های رادیویی (موج متوسط در قدرت های مختل و فرستنده های دیگر)، مبدل های صنعتی (UPS، شارژر، کنترل دور موتور)، غبارگیرهای صنعتی (شامل الکتروفیلتر، بگ فیلتر و برج خنک کن) است. البته ذکر این نکته ضروری است که در بررسی تعداد فناوری ها به فناوری های گروه های اصلی اشاره می شود؛ مثلا در حوزه ی گیاهان دارویی به فناوری های زیادی دست یافته ایم، اما همه ی آن ها تحت یک عنوان واحد فناوری های گیاهان دارویی شمرده شده اند.
دکتر طیبی با اشاره فعالیت و دستاوردهای حوزه ی نشر جهاددانشگاهی تعداد کتب تالیفی و ترجمه شده در این نهاد را ۱۲۱۹ کتاب اعلام کرد و ادامه داد: تعداد مقالات چاپ شده ۱۹هزار و ۶۷۹ مقاله است که از این تعداد، ۴ هزار و ۶۰۸ مقاله در مجلات خارجی و ۳ هزار و ۸۵۴ مقاله در مجلات داخلی چاپ شده و ۱۱ هزار و ۲۱۷ مقاله در همایش و سمینارها ارایه شده است.
وی تصریح کرد: کل نیروی انسانی هیات علمی و پژوهشگر این نهاد، ۲۳۹۷ است که از این تعداد ۴۶۴ نفر هیات علمی و ۱۹۳۳ نفر نیز کارشناس هستند.
افتخارات جهاددانشگاهی
رییس جهاددانشگاهی در بخشی از سخنان خود به افتخارات این نهاد اشاره کرد و گفت: از افتخارات جهاددانشگاهی می توان به دریافت ۲۷ جایزه در جشنواره ی خوارزمی، ۲۲ جایزه در جشنواره ی علوم پزشکی رازی، ۶ جایزه ی جشنواره ی جوان خوارزمی، ۱۰۰ جایزه در جشنواره های ملی، دریافت جایزه ی سال ۲۰۱۹ آکادمی جهانی علوم TWAS در رشته ی زیست شناسی توسط دکتر بهاروند و دریافت جایزه ی بین المللی یونسکو سال ۲۰۱۴ در حوزه ی علوم زیستی، قرار گرفتن دکتر علی منتظری و دکتر حسین بهاروند در فهرست ۱ درصد دانشمندان پراستناد جهان، کسب رتبه ی اول کشوری توسط پژوهشکده ی بیوتکنولوژی تولیدمثل پژوهشگاه ابن سینا و اخذ رتبه ی عالی در سطح بین المللی از سوی کمیته ی ارزشیابی کیفی وزارت بهداشت در سال ۱۳۹۸ به ریاست دکتر سمیه کاظم نژاد و انتخاب دکتر حسین بهاروند به عنوان پژوهشگر برتر جهان اسلام از پژوهشگاه رویان در سومین دوره ی جایزه مصطفی(ص) در سال ۲۰۱۹ در رشته ی زیست شناسی و سلول های بنیادی بابت کار در حوزه ی درمان پارکینسون، اشاره کرد.
دکتر طیبی در رابطه با فعالیت های شاخص یک سال گذشته ی جهاددانشگاهی در حوزه ی پژوهش و فناوری، اظهار کرد: توسعه ی همکاری با ایمیدرو در زمینه ی تولید فناوری های مورد نیاز کانی های فلزی و غیرفلزی برای تولید فولادهای کرایوژنیک، طراحی و اصلاح سیستم جمع آوری و تصفیه ی گاز کوره های قوس الکتریک سالن اصلی ذوب، مستندسازی دانش فنی خطوط ریخته گری فولاد و همکاری در زمینه ی تولید الکترودهای گرافیتی، همکاری با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) برای طراحی و ساخت موتور درون چاهی نفت، قرارداد اصلاح نژاد دام، مذاکره در زمینه ی طراحی و ساخت دکل های تعمیراتی صنعت نفت، تولید کیت کرونا وکسب دانش فنی و طراحی و ساخت گل خانه های هوشمند از آن جمله است.
وی اضافه کرد: همکاری با وزارت ورزش و جوانان در راستای انعقاد تفاهم نامه در زمینه ی تولید محصولات مکمل غذائی و مواد انرژی زا و تولید چهار مکمل غذایی پرمصرف برای بدن سازی و همکاری با سازمان اوقات و امور خیریه در راستای تشکیل شرکت مشترک در زمینه ی تولید جنین های مرغوب با هدف اصلاح نژاد دام سنگین ایران و همکاری با وزارت نفت در زمینه ی ادامه ی کسب دانش فنی مدل های مختلف مته های RockBit (سه دندانه ای) و تحویل اولین سری مته های تولیدی، رونمایی و تحویل دکل دوم نفت طراحی و ساخته شده توسط جهاددانشگاهی علم و صنعت و عقد قرارداد طراحی و ساخت یک واحد ۵۰۰۰۰ بشکه ای نمک زدایی و تولید زودهنگام نفت به روش اسکیدموانتد نیز از دیگر دستاوردهای حوزه ی پژوهش و فناوری می باشد.
رییس جهاددانشگاهی با اشاره به این که به علت کرونا رونمایی هایی که قرار بود در چهلمین سالگرد انجام شود به پاییز موکول شده است، بیان کرد: کسب فناوری و ساخت دو دستگاه موتور درون چاهی حفاری، رونمایی کسب دانش فنی و طراحی و ساخت الکتروموتور و مبدل های فرکانسی آسانسورهای بدون گیربکس در قدرت های ۵/۵، ۷ و ۱۳ کیلووات و رونمایی از کسب دانش فنی و ساخت سیستم روشنایی باند فرودگاه؛ سامانه ی بصری ناوبری باند فرودگاهی CCR= Constant از جمله ی این رونمایی ها بود و اتمام پروژه ی تولید داروی گیاهی ترک اعتیاد را داشتیم که مجوز تولید دارو با نام تجاری Detoxine گرفته شده و قرار بود در این هفته رونمایی شود که آن هم به دلیل کرونا نامشخص مانده است.
دکتر طیبی در رابطه با اقدامات جهاددانشگاهی در زمان شیوع ویروس کرونا، تصریح کرد: تولید کیت، شروع پروژه ی سلول درمانی بافت های آسیب دیده ی ریه، استفاده از ظرفیت رسانه ای این نهاد و خدمت خبررسانی و ترویج رفتار درست مردم، تولید مواد ضدعفونی کننده و تولید البسه ی کادر پزشکی و پیشنهاد تولید واکسن از جمله ی این فعالیت ها است.
فعاالیت های جهاددانشگاهی در حوزه ی فرهنگی و آموزشی
وی با برشمردن فعالیت های حوزه ی فرهنگی این نهاد، بیان کرد: راه اندازی اولین خبرگزاری غیردولتی با نام خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، راه اندازی مرکز فعالیت های قرآنی دانشجویان کشور در سال ۱۳۸۰ و تبدیل به سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور، راه اندازی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران در سال ۱۳۸۰ و اجرای بیش از ۵۰۰۰ طرح نظرسنجی در سطوح ملی، منطقه ای و استانی و محلی، تاسیس مرکز انتشارات جهاددانشگاهی در سال ۱۳۶۰ و تبدیل آن به سازمان انتشارات در سال ۱۳۷۹ از جمله اقدامات انجام شده در حوزه ی فرهنگی است.
رییس جهاددانشگاهی در ادامه، تاسیس سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی با هدف سامان دهی مطلوب و توسعه ی مشارکت دانشجویان در زمینه ی اجتماعی، علمی، صنفی و فوق برنامه و برگزاری مسابقات ملی مناظره ی دانشجویی، برگزاری مسابقات دفاع سه دقیقه ای از پایان نامه های دانشجویان، ایجاد باشگاه دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی، برگزاری برنامه ی نکوداشت مقام استاد، راه اندازی مرکز فرهنگی ـ دانشجویی امام، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی در سال ۱۳۸۳، برگزاری جشنواره ی تندیس فداکاری با هدف ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری و روحیه ی کمک به هم وطنان، راه اندازی مرکز گردشگری علمی ـ فرهنگی دانشجویان در سال ۱۳۸۰، برگزاری ۱۳ دوره ی همایش ملی علمی ـ فرهنگی خلیج فارس و راه اندازی صندق قرض الحسنه دانشجویان ایران را بخش دیگری از اقدامات این نهاد در حوزه ی فرهنگی دانست.
دکتر طیبی در بخش دیگری از نشست خبری خود، به تشریح دستاوردها و اقدامات جهاددانشگاهی در حوزه ی آموزش عالی و اشتغال پرداخت و بیان کرد: ذیل حوزه ی آموزش، ما دارای دو دانشگاه، یک دانشکده و ۶ مؤسسه آموزش عالی هستیم. کل دانشجویان شاغل به تحصیل در این سه دسته، تعداد ۲۲ هزار و ۹۶۰ نفر است که در مقطع کاردانی یک هزار و ۳۸ نفر، در مقطع کارشناسی ۱۷ هزار و ۴۲۸ دانشجو، در مقطع کارشناسی ارشد تعداد ۴ هزار و ۳۳۹ دانشجو و در مقطع دکتری ۱۵۵ دانشجو مشغول تحصیل اند.
جهاددانشگاهی همچنین دارای ۴۱ موسسه ی علمی ـ کاربردی در کشور است که کل دانش آموختگان این موسسات ۱۵۲ هزار و ۶۶۹ نفر است. در زمینه ی آموزش های کوتاه مدت نیز از سال ۷۵ تا ۹۸، ذیل ۱۶۹ مرکز آموزش های کوتاه مدت جهاددانشگاهی، تعداد ۱۰ میلیون و ۱۱۰ هزار نفر مخاطب این آموزش ها بوده اند.
در بحث اشتغال هم چنین اهتمام زیادی به اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی داشته ایم و با راه اندازی پایگاه های اطلاع رسانی بازار کار و کاریابی و اخیرا هم با اجرای طرح جامع هدایت شغلی دانشجویان به منظور شناسایی مهارت های دانشجویان، این موضوع را پیگیری می کنیم. طرح جامع هدایت شغلی در حال حاضر به صورت پایلوت در دانشگاه علم و فرهنگ در حال انجام است.
در حوزه ی اشتغال هم چنین سال گذشته قراردادی با وزارت کار منعقد کردیم؛ به منظور ایجاد ظرفیت شغلی برای ۲۰ هزار نفر در ۱۹ استان کشور، و نیز در زمینه ی اشتغال بانوان سرپرست خانوار و با همکاری معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری بناشده در ۲۴ استان، ظرفیت اشتغال برای ۶ هزار و ۲۰۰ بانوی سرپرست خانوار فراهم شود.
وی با اشاره به این که جهاددانشگاهی از سال ۱۳۷۳ به بحث اشتغال دانش آموختگان اهتمام داشته است، راه اندازی پایگاه های اطلاع رسانی بازارکار و کاریابی، انشار مجله ی بازار کار، اجرای طرح جامع هدایت شغلی دانشجویان، اجرا به صورت پایلوت در دانشگاه علم و فرهنگ، برگزاری دوره های مهارتی، توانمندسازی و کارآفرینی، مشاغل خانگی، تولید منابع آموزشی زبان انگلیسی EIGHT و راه اندازی مرکز آزمون با مجوز رسمی سازمان اداری استخدامی را از اقدامات جهاددانشگاهی در این حوزه دانست.
مشکلی در زمینه ی تولیدات علمی و توسعه ی فناوری در کشور نداریم
رییس جهاددانشگاهی با تاکید بر این که با توجه به چهل سال فعالیت جهاددانشگاهی، می دانیم ما در کشور مشکلی در زمینه ی تولیدات علمی و توسعه ی فناوری نداریم، افزود: این به شرطی است که در زمان مناسب به توسعه ی علمی و به ویژه تولید فناوری بپردازیم و نگاه جامع به تولید فناوری های مورد نیاز داشته باشیم، زیرا در گذشته بیشتر توجه به تولید فناوری در زمینه ی تجهیزات و مواد اولیه بود و از فناوری انجام طراحی های پایه غفلت کرده ایم.
وی ادامه داد: تولید علم و توسعه ی فناوری برای کاربرد و حل مشکلات و حفظ رقابت اقتصادی است و نباید دانش طراحی و تجهیزات از خارج وارد شود و واگذاری بخش کمی از بازار در مقابل انتقال فناوری می توان این موضوع را حل کرد.
دکتر طیبی با بیان این مطلب که علاوه بر اراده و برنامه، نیاز به اصلاح ساختار تولید علم و فناوری خود تا تبدیل به ثروت هستیم، افزود: نظام علم، فناوری و نوآوری ما از کارآمدی مناسب برخوردار نیست. ساختار بنگاه داری ما هم باید اصلاح شود و به سمت بخش خصوصی واقعی برود. بنگاه های بزرگ اقتصادی ما شبه دولتی یا خصوصی &#۸۲۱۱; دولتی هستند. اگر رانتهایی که به آنها داده می شود، قطع شود عموما اقتصادی نیستند. سوبسیدها باید به بنگاه هایی داده شود که دارای مراکز تحقیق و توسعه تری بوده و مرتب فناوری های خود را ارتقا می دهند.
وی با تاکید بر این که برای توسعه ی فناوری در صنایع کوچک و متوسط باید مراکز تحقیقاتی تخصصی ایجاد کنیم، گفت: سیاست گذاری توسعه ی اقتصاد دانش بنیان نیاز به مرکز فرماندهی دارد؛ کشورهای توسعه یافته این مرکز را در خارج از بدنه ی اجرایی با حضور اکثریت نخبگانی، اما حضور اول شخص اجرایی و وزرا و مدیران مرتبط ایجاد کرده اند؛ علت حضور اکثریت نخبگانی هم این است که در گردش های سیاسی دولت و مجلس، سیاست های توسعه ی کشور تغییر نکند
رییس جهاددانشگاهی افزود: ما نیاز به وفاق ملی در تعیین مصالح ملی کشور داریم و همان طور که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت عیدسعید قربان بیان فرمودند، ما نیاز به تلاش، تمرکز نیروها در برابر دشمنی ها و ساخت و توسعه ی کشورمان داریم؛ تعریف مدیران سیاسی و مدیران اجرایی و به حداقل رساندن تغییر مدیران اجرایی در گردش های سیاسی کشور و داشتن شاخص برای انتخاب مدیران اجرایی براساس اهداف توسعه ای جمهوری اسلامی ایران، از دیگر نیازهای امروز کشور است.
نظر شما :