برگزاری اختتامیه چهارمین کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران/ تقدیر از فعالان زیست‌بوم نوآوری کشور

۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۰۷:۴۸ کد : ۷۷۵۳۸ اخبار اخبار عمومی
تعداد بازدید:۱۹
مراسم اختتامیه چهارمین کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران با حضور نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در مجلس در پارک‌ علم و فناوری در البرز جهاددانشگاهی برگزار شد.
برگزاری اختتامیه چهارمین کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران/ تقدیر از فعالان زیست‌بوم نوآوری کشور

به گزارش روابط‌عمومی جهاددانشگاهی، عصر امروز پنجشنبه ۱۷ آبان ماه، در مراسم اختتامیه چهارمین کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران از فعالان زیست بوم نوآوری و فناوری کشور تقدیر و تشکر به عمل آمد. 

 مهندس مهدی عباسی رییس پارک علم وفناوری البرز جهاددانشگاهی در این مراسم با ارائه آماری خاطرنشان کرد: یکی از مواردی که در پارک پیگیری شد بحث واگذاری اراضی بود که از دوسال پیش شروع شد. یکی از مشکلات ما این بود که بتوانیم سند اعیانی را نیز در اختیار صاحبان قرار دهیم و توانستیم برای اولین بار این کار را برای صندوق پژوهش و فناوری انجام دهیم.

رییس پارک علم و فناوری البرز جهاددانشگاهی با اشاره به اضافه شدن تعدادی از ساختمان‌های بلااستفاده به مجموعه پارک گفت: بخش‌هایی که در استان کمتر مورد استفاده قرار می‌گرفت نیز با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در اختیار پارک علم و فناوری قرار گرفت و به خوبی بازسازی شد. 

عباسی با اشاره به آمار تعداد شرکت های دانش بنیان حاضر در پارک علم و فناوری البرز ادامه داد: در حال حاضر ۱۳۰ هسته، شرکت فناور، دانش بنیان و خلاق در پارک علم و فناوری حضور دارند و اشتغالزایی برای ۱۶۰۰ نفر در پارک صورت گرفته است. فروش شرکت‌ها به ۱.۶ همت رسیده و بیش از ۶۰ شرکت دانش‌بنیان در مجموعه پارک مستقر شده اند. این عدد به معنای افزایش پنجاه درصدی تعداد شرکت‌ها در پارک است در حالی که این میانگین در کشور ۲۰ الی ۲۲ درصد بوده است. 

سرمایه گذاری بخش خصوصی در پارک علم و فناوری البرز

وی با تاکید بر لزوم همکاری روزافزون دولت و بخش خصوصی بخصوص در زمینه تجاری سازی تصریح کرد: استفاده از توان بخش خصوصی در دستور کار پارک قرار گرفته است. علی رغم تمام حمایت‌های موجود بودجه دولتی کفاف توسعه را نمی‌دهد و ما تلاش کردیم تا با بخش خصوصی جلو برویم. از نظر من تجاری سازی واقعی با کمک بخش خصوصی محقق خواهد شد. البته ایجاد گفتمان مشترک با بخش خصوصی تا حدودی دشوار است و ما نیز باید خود را با بخش خصوصی هماهنگ و هم‌صدا کنیم. در دوسال اخیر سرمایه گذاری بخش خصوصی در پارک به ۲۵۰ میلیارد تومان رسیده است. 

عباسی ضمن ارائه آماری درباره صندوق پژوهش و فناوری پارک و تسهیلات درنظر گرفته شده برای شرکتهای دانش‌بنیان گفت: صندوق پژوهش و فناوری نیز با بودجه ۳۸۰ میلیارد تومان جزو پنج صندوق برتر کشور است که قرار است به ۵۰۰ میلیارد تومان برسد.

 همچنین در زمینه ارائه تسهیلات در سال گذشته بیش از ششصد میلیارد تومان اعتبار برای شرکتهای دانش‌بنیان درنظر گرفته شده است. 

وی با اشاره به برنامه پارک برای حضور در دیگر نقاط استان البرز اظهار کرد: پارک علم و فناوری البرز در نظر دارد تا بتواند در نقاط دیگر استان البرز نیز حضور داشته باشد و هدف ما این است که در شهر اشتهارد نیز فعال باشیم. اشتهارد یکی از شهرهای صنعتی کشور است که یکی از بزرگترین شهرکهای صنعتی کشور و منطقه را در خود جای داده است. پارک علم و فناوری البرز آماده مشارکت در امور علمی و فناوری شهرستانهای البرز به ویژه اشتهارد و طالقان است. 

رییس پارک علم و فناوری البرز جهاددانشگاهی با اشاره به برنامه پارک برای شبکه سازی برای شرکتها و برنامه پارک برای توسعه کمی شرکتها گفت: همچنین شبکه سازی شرکت‌ها، عقد قراردادها و ایجاد شبکه ای برای ارتباط شرکت‌ها با سرمایه‌گذاران از دیگر اقداماتی بوده که در مدت اخیر توسط پارک اجرا شده است. تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان پارک به ۴۸۶ پارک رسیده است که به معنای قرارگیری پارک علم و فناوری البرز در رده چهارم کشور است. مطالبه دولت و مجلس از ما این است که این آمار را افزایش دهیم و برنامه ما نیز همین است.

گفتنی است از داوران و نفرات برتر با حضور دکتر علیرضا عباسی نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در این مراسم تقدیر به عمل آمد.

فناوری و‌نوآوری مهمترین بستر حل مشکلات کشور
دکتر عباسی نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در این مراسم فناوری و‌نوآوری را مهمترین بستر برای حل معضلات مختلف کشور عنوان کرد و گفت: اگر از جهش تولید با مشارکت مردم صحبت می‌شود یکی از بهترین بسترها برای این موضوع پارک های علم و فناوری هستند.

 او فعالیت شرکت‌های دانش بنیان را مردمی ترین بستر برای حرکت از خام فروشی به سوی تولیدات دانش‌بنیان و ارزش افزوده بیشتر دانست و گفت: مجلس یازدهم و‌دوازدهم نگرش مثبتی نسبت به حوزه فناوری و‌دانش‌بنیان داشته و‌ تمام تلاش خود را برای رفع مشکلات این حوزه انجام می‌دهد.

چشم جامعه 85 میلیونی ایران به شرکت های دانش بنیان است
مشاور علمی و فناوری استاندار البرز نیز در اختتامیه چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناورگفت: چشم جامعه 85 میلیونی ایران به شرکت های دانش بنیان است.

دکتر محمد رضا رحیمی پور با اشاره به وضعیت خاص کشور و قرارگیری در یک جنگ شناختی گفت: اقتصاد دانش بنیان وشرکت های دانش بنیان در شرایط کنونی می توانند با تکیه بر فرهنگ غنی ایرانی برای کشور راهگشا بشند.
وی افزود: کشور ما در شرایط خاصی قرار دارد که گذر از این مرحله مستلزم توج به فناوری، افزایش بهره‌وری و تلاش در راستای علم اندوزی و تولید ثروت از علم است.

مشاور علمی و فناوری استاندار البرز ضمن تقدیر از تلاش های خوب پارک علم و فناوری البرز اظهار کرد: چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور که در پارک علم و فناوری البرز فرصت خوبی برای توسعه و تحول علم و فناوری در استان البرز در بخش های مختلف دانش بنیان از جمله صنعت و کشاورزی است.
 

چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور یکی از بهترین کنفرانس ها در حوزه فناوری بود

مصطفی کریمیان اقبال استاد پیشکسوت در حوزه پارک‌ها و مراکز رشد علم و فناوری گفت: چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور یکی از بهترین کنفرانس ها در حوزه فناوری بود.

 استاد پیشکسوت در حوزه پارک‌ها و مراکز رشد علم و فناوری در پنل اختتامیه چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور که در پارک علم و فناوری البرز برگزار شد گفت: این نوع کنفرانس ها بهترین فرصت برای ایجاد ارتباط است. شبکه سازی و ایجاد ارتباطات قطعا مهم تر از همه سخنرانیها خواهد بود. 

وی افزود: همچنین ما میتوانیم از افراد موثر و تاثیرگذار در زیست بوم نوآوری درس بگیریم و از تجربیات آنها بهره ببریم. نکته  دیگری که در این کنفرانس بشدت جلب توجه میکرد موضوع برجسته هوش مصنوعی و پرداختن کنفرانس به این فناوری راهبردی بود. ما باید از هوش مصنوعی برای ارتقا سواد و تجربه خود استفاده کنیم. انسان‌ها در قرن ۲۱ به دو دسته تقسیم می‌شوند، افرادی که میتوانند از هوش مصنوعی استفاده کنند و افرادی که نمی‌توانند. 

کریمیان اقبال در پایان با اشاره به موضوع اصلاح و تغییر دانشگاه‌ها در ایران گفت: تغییر دانشگاه‌ها سخت است، چرا که تغییر افراد حاضر در آن سخت است. به عنوان جایگزین، باید گفت که دانشجو نباید خود را برای یادگیری محدود به دانشگاه کند. فضای مجازی و virtual یکی از بهترین بسترها برای آموزش و یادگیری است. 

در ادامه دکتر حمید مهدوی با اشاره به کیفیت برگزاری چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری کشور خاطرنشان کرد: این کنفرانس بنا بر نظر و ارزیابی حاضران، کنفرانس موثرتری نسبت به دوره های گذشته بود که این موضوع طبیعی و بدیهی است و هرساله قطعا نقص‌ها کمتر و اجرای برنامه بهتر خواهد بود.

چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور امروز در پارک علم و فناوری البرز برگزار شد و طی دو روز فعالان زیست بوم نوآوری و فناوری کشور درباره موضوعات مختلف فناورانه از جمله ساختار های فناورانه، هوش مصنوعی و ... به تبادل نظر و گفتگو پرداختند.

گزارشی از ارزیابی مقالات کنفرانس 

دکتر محمد صادق بیجندی دبیرعلمی چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور گزارشی از مقالات رسیده و نحوه ارزیابی آن ارائه کرد.

دبیرعلمی چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور در پنل اختتامیه چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور در پارک علم و فناوری البرز با اشاره به فرآیند داوری مقالات کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری کشور به عنوان رویدادی بزرگ خاطرنشان کرد: در مجموع ۸۰ چکیده مقاله توسط دبیرخانه کنفرانس دریافت شد و بر اساس مصوبه شورای راهبری داوری انجام شد. بر اساس این مصوبات قرار بر این شد که چکیده‌ها بررسی شوند و در نتیجه ۷۶ چکیده تایید شدند که پس از سه مرحله داوری بدون نام (تا ۷۲ ساعت پیش از شروع کنفرانس) در نهایت مقالات برتر برگزیده شدند.‌

در این فرایند ۱۸ مقاله به صورت شفاهی، ۱۷ مقاله پذیرفته در مجموعه مقالات و بقیه آنها به صورت پوستر پذیرفته شدند. ۱۶ مقاله هم امتیاز لازم را نیاوردند.  

دبیرعلمی چهارمین کنفرانس ملی پارک‌های علم و فناوری و سازمان های فناور با اشاره به محورهای کنفرانس و ارزیابی آن‌ها ادامه داد: ۹ محور کنفرانس با حضور و رایزنی ۱۰ عضو کمیته علمی تبیین شد و هر محور توسط یک داور مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین هر داور کمیته علمی پنج داور کمکی در کنار خود داشت. 

دبیر علمی کنفرانس با اشاره به اقدام بی سابقه انجام شده در این کنفرانس در زمینه مالکیت فکری گفت: تقریبا در کنفرانس های ایران بحث همانندجویی یا مالکیت فکری رعایت نمیشود. این در حالی است که پارک علم و فناوری البرز میزبان دبیرخانه مالکیت فکری است؛ لذا برای اولین بار همه مقالات دوبار همانندجویی شدند تا حقوق مالکیت فکری رعایت شود. این اتفاق با کمک (ایران داک) رقم خورد. 

دکتر بیجندی در ادامه اظهار کرد: همچنین مقالاتی که در سه مجموعه بزرگ کشور نمایه خواهند شد، برچسب همانندجویی را روی خود خواهند داشت. این سه مجموعه بزرگ پایگاه‌های ISE، SID و سیویلیکا خواهند بود.

 بیجندی در انتها با اشاره به انتشار دو کتابچه درباره مقالات بررسی شده در این رویداد اظهار کرد: ما دو کتابچه مقالات خواهیم داشت که یکی از آنها چکیده مقالات خواهد بود و این مقالات تا دوشنبه به طور کامل بارگذاری خواهند شد‌ و همه میتوانند مقالات را به صورت کامل و چکیده در اختیار داشته باشند. در انتهای مراسم اختتامیه این رویداد از مقالات برگزیده و نویسندگان مقالات منتخب تقدیر به عمل آمد و لوح و تندیس به رسم یادگاری به برندگان اهدا شد.

تقدیر از برگزیدگان

در پایان از برگزیدگان در دو‌ بخش مقالات برتر ارائه شفاهی و  مقالات پوستری با اهدای لوح قدردانی به عمل آمد . همچنین از تمام دست اندر برگزاری انجمن با اهدای لوح تقدیر شد.

گفتنی است پنجمین دوره  کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران بر اساس رأی گیری صورت گرفته در مجمع عمومی انجمن،  در سال ۱۴۰۴ به میزبانی استان سیستان و‌بلوچستان برگزار می شود.

این کنفرانس که گردهمایی از متخصصان و مدیران این حوزه به عنوان یک رویداد علمی فناورانه کشور تلقی می‌شود از سال ۱۴۰۰ به صورت منظم برگزار شده است و برای شبکه‌سازی، انتقال تجربه و ارتقای تعاملات در سطح ملی، افزایش آگاهی نسبت به روند فناوری‌های نوظهور و بهره مندی از مباحث علمی مرتبط با حوزه ی فناوری و نوآوری فرصتی مغتنم به شمار می‌رود. 

بررسی جایگاه زیست بوم نوآوری و فناوری در توسعه پایدار، نقش پارکهای علم و فناوری در شکل گیری و توسعه فناوریهای نوظهور، نهادهای تأمین مالی فناوریهای نوظهور و توسعه پایدار و نقش مراکز رشد، مراکز نوآوری و کارآفرینی در شکل گیری فناوریهای نوظهور از جمله اهداف و‌محورهای چهارمین دوره کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران بودند.

در دو‌ روز برگزاری کنفرانس در پارک علم و‌ فناوری استان البرز ۱۰ پنل تخصصی با ارائه مقالات برگزیده حول محورهای تعیین شده با حضور اساتید، دانشگاهیان، پیشکسوتان، مسئولان، دانشجویان و‌فعالان حوزه فناوری و نوآوری برگزار شد.
 هوش مصنوعی و آینده زیست بوم نوآوری ایران ، آمایش توسعه فناوری مبتنی بر قابلیتهای فناورانه و فرصتهای استانی ، نقش نهادهای مالی در توسعه تامین مالی و سرمایه گذاری خطر پذیر ،  گذر کسب و کارهای مبتنی بر علم از استارت آپ تا اسکیل آپ، نوآوری اجتماعی صنایع خلاق و توسعه پایدار،  تعامل متقابل سازمان های نوآوری با یکدیگر و با ذینفعان، توسعه زیست بوم نوآوری از مسیر دولت یا بخش خصوصی، جایگاه دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در توسعه زیست بوم نوآوری ایران و جایگاه حفظ مالکیت فکری در توسعه فناوری های نوظهور از جمله موضوعاتی بودند که در پنل ها مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.

آیین تکریم و معارفه رئیس سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان

در حاشیه چهارمین کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران آیین تکریم و معارفه رئیس سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان جهاددانشگاهی برگزار شد .

در این جلسه از زحمات دکتر مسعود ابراهیمی رییس سابق سازمان تقدیر و تشکر به عمل آمد و آیین معارفه سیدرضی آقاسیدی سرپرست جدید این سازمان برگزار شد.

 در ابتدای نشست سید رضی آقاسیدی به ضرورت استفاده از دانش و تجربه فعالان شبکه کسب و کار و نوآوری کشور گفت: جهاددانشگاهی به عنوان نهادی متفاوت ماهیت متفاوتی دارد و به همین دلیل باید مسئولیت های ویژه ای را نیز تقبل کند‌. حوزه تجاری سازی ، نوآوری و ... باید مبتنی بر بلوغ‌سنجی‌ اتفاق بیفتد. ما اگر شناخت کاملی از مفاهیم نداشته باشیم دچار خسارت می‌شویم.

در ادامه مهندس مهدی عباسی رییس پارک علم و فناوری البرز با اشاره به برگزاری کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران در پارک علم و فناوری البرزاظهار کرد: کنفرانس امروز مراسمی بی سابقه بوده و برای اولین بار در پارک علم و فناوری البرز برگزار شده است. امیدواریم تجربه این کنفرانس به ما کمک کند تا بتوانیم در سال‌های آینده این گونه نشست‌ها را بهتر از گذشته برگزار کنیم.

 وی ادامه داد: جهاد دانشگاهی نشان داده که هر زمان تمام قد پای طرح و پروژه ای بوده است، نیروهایی پرورش داده که پس از آن مسئولیت‌های مهمی در کشور بر عهده گرفته اند. مجموعه جهاد دانشگاهی با تمام بی مهری‌ها نیروهایی پرورش داده که جایگاه خاصی در ساختار مدیریتی کشور دارند. 

در ادامه نیز از زحمات دکتر مرتضی پرهیزکار رییس اسبق سازمان همیاری و اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاهی جهاد طی دوران خدمت وی تقدیر شد.

توسعه فناوری مبتنی بر فرصت های استانی  مورد بررسی قرار گرفت

همچمین در این مراسم چندین پنل برگزار شد که در پنل آمایش توسعه فناوری مبتنی بر قابلیت های فناورانه و فرصتهای استانی تاکید شد که تمرکز بر توسعه مزیت‌های استانی مبتنی بر فناوری به رشد اقتصادی می انجامد.

پنل آمایش توسعه فناوری مبتنی بر قابلیت های فناورانه و فرصتهای استانی روز  با دبیری دکتر میترا امین لو (عضو مرکز سیاستگذاری علمی کشور)، دکتر بهروز سلطانی (رییس دانشگاه کاشان)، دکتر علی بابایی (مدیرکل دفتر فناوری و نوآوری وزارت صمت)، دکتر مجید ولدان (عضو هیات علمی وزارت جهاد کشاورزی)، دکتر بهروز شاهمرادی (عضو مرکز سیاستگذاری علمی کشور) و دکتر عبدالحسن بهرامی(رییس مرکز راهبری ستادهای اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری) برگزار شد. 

 دو‌مقاله با عناوین بررسی اثر مفهوم کارعمیق در شکل گیری و توسعه شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری کرمانشاه‌ نوشته شهاب خوش خوی، مریم سلیمی و میلاد فریدونی و همچنین مقاله تبیین و ارزیابی عملکرد فردی نوآورانه در شرکت های فناور مستقردر پارک های علم و فناوری با رویکرد ترکیبی فازی (مورد مطالعه: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران) نوشته علی غفاری و مجید خلوتی در این پنل ارائه شد و‌مورد بحث و‌بررسی قرار گرفت.

جایگاه نامناسب ایران در تبدیل علم به فناوری

در خصوص موضوع پنل دکتر شاهمرادی با ارائه ای در مورد شرایط علم و فناوری ایران در دنیا گفت: ایران از لحاظ برخورداری از علم در جایگاه بدی قرار ندارد اما از لحاظ تبدیل این علم به فناوری و‌تجارت شرایط مناسبی ندارد.

او ادامه داد: در حالی که کشوری مانند ژاپن و‌کره پیچیدگی علم پایینی دارند ولی از لحاظ فناوری و‌تجارت در شرایط خوبی قرار دارند. 

فقدان تکنولوژی علت عقب افتادگی صنعت فرش ایران
دکتر بهزاد سلطانی رئیس دانشگاه کاشان نیز در این پنل به بررسی صنعت فرش ماشینی در کاشان و نیازها و پتانسیل های این بخش پرداخت و  گفت: در یک مقایسه  میان ایران و ترکیه به لحاظ حجم صادرات، ایران یکصد میلیون متر مربع و ترکیه 500میلیون مترمربع صادرات فرش ماشینی دارد.

وی ادامه داد: ترکیه 3.7میلیارد دلار صادرات دارد در حالی که میزان صادرات ایران230 میلیون دلار  است که این سطح  از تفاوت فاحش صادرات جای تاسف است.

دکتر سلطانی ادامه داد:  از سویی واحدهای صنعتی  ترکیه هر کدام 200 دستگاه در حال تولید فرش دارند ولی خط تولید ما حداکثر  با 15دستگاه است. شاید از میزان 630واحد صنعتی تولید فرش مستقر در کاشان تنها بیست شرکت مجهز به این تعداد دستگاه تولید باشد و مابقی پنج یا 6 دستگاه دارند. 

 او عدم توسعه صنعت فرش ایران متناسب با بازار جهانی را نتیجه فقدان فناوری و‌عقب ماندگی ما در تولید فرش دانست و گفت: نباید فراموش کرد که علت این میزان از عقب‌افتادگی فقط عدم توسعه فناوری است .

سلطانی با بیان اینکه پارک علم و فناوری می‌تواند رهبر و راهبری برای توسعه تکنولوژی در کاشان باشد، گفت: همه شرکت های این صنعت خصوصی هستند که بسیار کمک کننده است اما نهادهای تسهیلگر دولتی اند. 

به گفته او ارتقاء زنجیره ارزش فرش ماشینی نیازمند هماهنگی تمام نهادهای درگیر در سطح محلی و ملی است و این اتفاق تا ۶۰ درصد افتاده است.

تمرکز بر توسعه مزیت‌های استانی  مبتنی بر فناوری به رشد اقتصادی می‌انجامد

دکتر عبدالحسین بهرامی رئیس مرکز راهبری ستادهای اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی و‌فناوری ریاست جمهوری با اشاره به اینکه توسعه اقتصادی زمانی شکل می‌گیرد که توسعه فناوری صورت بگیرد، گفت:  بنای ما در این دوره در معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری تکامل برنامه‌ها با وزارت علوم و ایجاد هماهنگی و  زنجیره ارزش است.

وی افزود: آنچه اثر بخش است فعالیت مشارکتی است لذا از تمامت تمام نخبگان و فعالان عرصه نوآوری و فناوری یاری میطلبیم زیرا نباید فرصت سوزی داشته باشیم و‌باید بهترین عملکرد را داشته باشیم. 

وی با بیان مثالی از استان بوشهر درخصوص ایجاد زنجیره ارزش و‌ توجه به قابلیت های فناورانه در زمینه فرصتهای استانی اظهار کرد: در کشور ۵۸۰۰ کیلومتر مرز آبی داریم.  کشورهای اروپایی و شهرهای توسعه یافته و‌بزرگ دنیا که رشد اقتصادی داشته اند اکثرا ساحلی بوده اند.  برخلاف آن در ایران تمام استان های ساحلی محروم هستند.

 دکتر بهرامی با بیان اینکه بوشهر استان سوم در تولید ناخالص داخلی است، گفت:  اما درصد تولید ناخالص داخلی این استان به صنایع پتروشیمی بر می‌گردد و‌در سایر حوزه ها مزیت خاصی نداشته ایم. یکی از برنامه های ما با محوریت استانداری و‌منطقه ویژه و پارک علم و‌ فناوری، افزایش تولید و صادرات مواد غیر نفتی در بوشهر است.

وی ادامه داد:  این استان قطب میگو پرورشی کشور است و ۷۰ درصد تولید میگو در کشور را دارد. برنامه‌ای که از سال ۹۹ پیاده سازی کردیم درک و‌حمایت از مزیت استان و‌ ایجاد یک زنجیره در بوشهر با همکاری ارگان های مرتبط و‌ باکمک رسوخ فناوری به جریان تولید میگو در بوشهر بود. 

رئیس مرکز راهبری ستادهای اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی و‌فناوری ریاست جمهوری افزود: با رسوخ فناوری و‌سوق دادن شرکت های فناور به برآورده کردن نیازهای حوضچه های تولید میگو‌ توانستیم حجم تولید میگو را از ۲۰ هزار تن به ۳۸ هزار تن در سال ۱۴۰۱ برسانیم که این موضوع باعث جهش صادرات مواد غیر نفتی در بوشهر شد. 

وی ادامه داد: همچنین نخستین شهرک زیست فناوری را در دلوار ایجاد کردیم و‌به سمت مزیت های دریا رفتیم. اکنون شرکت هایی داریم که از جلبک های دریایی مواد آرایشی تولید و صادرات دارند. حتی شرکت هایی در مناطق محروم تعاونی ایجاد کرده و‌کل روستا مزرعه دار تولید جلبک شده اند و‌صادرات انجام می‌شود.

وی ادامه داد: در ستاد به دنبال تنظیم گری اقتصادی هستیم که اگر در یک حوزه نیاز به توسعه فناوری، رفع چالش و ... ورود کنیم و‌منع کنیم ازینکه ستاد به سمت کار پژوهشی که کار بنیاد علم است برود.

انتخاب اولویت ها بر اساس قابلیت ها باشد 

دکتر مجید ولدان عضو هیئت علمی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این پنل بر تدوین اولویت های پژوهشی بر اساس قابلیت ها و نه فقط چالش‌ها تأکید کرد و گفت: حفظ وضع موجود نیز نوعی نوآوری است لذا در تدوین اولویت‌های منطقه ای تخصصی باید به ظرفیت‌ها و‌قابلیت‌های استان‌ها دقت کنیم.

وی ادامه داد: چیزهایی در اولویت باشد که منطبق با اقتصاد منطقه باشد. همچنین اگر از بازار داخلی به بین المللی بازار را تغییر دهیم اولویت نیز تغییر میکند.

به گفته دکتر ولدان برای هر اولویت نیازمند یک پکیج فناوری هستیم و در رسیدگی به این موضوعات باید به فناوری های مکمل هم دقت داشته باشیم.

  از ایجاد فرهنگ نوآوری تا تیم سازی

 در راستای برگزاری پنل‌های تخصصی برای اشتراک دانش در این دوره از کنفرانس در البرز، پنل گذر کسب و‌کارها از استارتاپ( start up) تا اسکیل آپ (scale up) عصر روز چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ برگزار شد.

این پنل با دبیری مهندس حسین حدیدی (مشاور شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان) و با حضور دکتر مجید دهبیدی پور (رئیس اسبق پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف)، دکتر علی میثاقی (عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و مدیر مرکز توسعه فناوری توانا)، دکتر حامد ابراهیمی (معاون پارک  فناوری صنعتی شریف)، دکترکاوه مرادنجاتی (مدیرعامل شتابدهنده ایرسا)  و سایر فعالان و علاقه‌مندان حوزه فناوری و‌نوآوری برپا شد.

در این پنل دو مقاله در این خصوص با عناوین تأثیر سیستم‌های توصیه گر مشارکتی بر مبنای هوش مصنوعی در بهبود فرآیند پذیرش هسته ها و واحدهای فناور پارک‌های علم و فناوری(مورد مطالعاتی پارک البرز)نوشته خشایار خوش آرای، سید سجاد سادات رسول، امیر حیدری و مقاله  تعامل هوش مصنوعی و هوش هیجانی در رهبری استارتاپ های مستقر در پارک‌های علم و فناوری ایران نوشته علیرضا زراسوندی، الهام یونسی ملردی ارائه شد. 

فرهنگ نوآوری، تیم سازی و مدیریت سه نکته مهم در رشد شرکت های فناور
در این پنل دکتر کاوه مراد نجاتی معاون تاب دهنده ایرسا برخی مشکلات فعالیت در پارک‌های علم و فناوری را به عنوان یک شتاب دهنده تشریح کرد.

همچنین دکتر مجید دهبیدی پور رئیس سابق پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف در خصوص فرهنگ نوآوری و ایجاد فضای باز برای استارتاپ‌ها سخن گفت.

 وی راهکارهایی برای بزرگ شدن استارتاپ‌ها از جمله اصطلاح فرهنگ قبیله‌ای را مطرح کرد که بتواند به بزرگ شدن استارتاپ و رشد فضای نوآوری منجر شود.

رئیس سابق پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف مهمترین  نکته برای رشد یک استارتاپ را تیم عنوان کرد و گفت برای استخدام افراد باید روی نقاط قوت آنها تمرکز کرد و نه صرفاً نقطه ضعف‌ها.

او همچنین به ذکر نکاتی درباره اهمیت شاخص اعتماد در تیم و نحوه مدیریت و  پرداخت و گفت اصلی‌ترین کار مدیر تصمیم گیری است. همچنین کسانی که مدیریت روانشناسی خوبی دارند مدیران توانمندی هستند.

 ۸ مولفه برای اسکیل آپ شدن یک استارتاپ

دکتر علی میثاقی عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی و مدیر شتاب دهنده فناوری توانا در این پنل گفت: در استارت آپ‌ها موضوعات مختلفی در موفقیت و به اسکیل آپ رسیدن موثر است یکی از این موارد شامل تیم است که باید قابلیت بزرگ شدن داشته باشد. دومین موضوع مقیاس پذیری محصول است که باید قابلیت اسکیلاپ و انبوه سازی داشته باشد.

 وی مقیاس پذیری بازار و توجه به این نکته که محصول برای چه بازاری تولید شده را از دیگر موضوعات مهم عنوان کرد.

دکتر میثاقی مقیاس پذیری عملیات را از دیگر معیارها عنوان کرد که به عنوان مثال پیش بینی وجود فرایندهای زنجیره تامین برای شروع انبوه سازی یک محصول از اهمیت برخوردار است.

 او قیاس پذیری درآمد قابلیت اسکیل آپ تکنولوژی قابلیت افزایش مشتری و همکاری و توزیع را از موضوعاتی دانست که برای اسکیل آپ شدن می‌تواند به استارتاپ‌ها کمک کند.

ظرفیت انبوه‌سازی فناوری در مراکز رشد و‌فناوری

دکتر حامد ابراهیمی معاون پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف به اسکیل آپ در مراکز فناوری و رشد و زیرساخت‌ها، ظرفیت‌ها و امکانات برای این موضوع پرداخت.

وی گفت:  پارک های علم و فناوری فضای محدودی دارند اما با توجه به ظرفیت و جریان رشد همزمان با تغییرات نوآوری در کشور این موضوع در پارک‌ها هم اتفاق افتاده و مدل‌های خوبی مانند مدل دانشگاه شریف ایجاد شد.

دکتر ابراهیمی ضمن پرداختن به مفهوم اسکیل آپ اظهار کرد: قابلیت اسکیل آپ در برخی حوزه‌های فناوری بسیار بالاست و باید به ظرفیت‌ها به صورت ویژه توجه شود.


نظر شما :